Kategórie
Hlavné jedlá

Langoše našej mamuš

Langoše, na ktoré sa ostatné langoše ani sčasti neťahajú, sú tie od našej mamuš. Tajomstvo je – podľa mňa – v dostatočne dlhom kysnutí.

Príprava: cca 1,5 hod.
Počet porcií: 4 väčšie langoše / 10 mini langošíkov

Potrebujeme:
250 ml vlažného mlieka
1/2 kvasníc (teda 21 g), oteplených mimo chladničky
2 KL kryštálového cukru
3/4 KL soli
1/4 KL mletej rasce
cca 350 g hladkej múky + na pomúčenie
bravčovú masť na vyprážanie
soľ & cesnak na dochutenie

Netradičné posýpky:
Bryndza + smotana + slaninka + jarná cibuľka
Grilovaná paprika + salámka + cheddar
Hubové ragú + parmezán

Postup:
Kvasnice rozdrobíme do mlieka, pridáme všetky ostatné suroviny a vypracujeme vláčne cesto.
Odložíme na teplé miesto a prikryté utierkou necháme vykysnúť (kľudne aj na trikrát a potom odložíme do chladničky na neskoršiu spotrebu).
Cesto potom rozdelíme na toľko guľôčok, koľko chceme langošov, a guľôčky necháme na pomúčenej doske cca 25 minút podkysnúť.
Potom vyformujeme z guľôčok stláčaním okrajom súmerné kruhy, ktoré opäť necháme prikryté utierkou cca 25 minút podkysnúť.
Vysmážame na dostatočnom množstve rozpálenej masti.
Hotové langoše posypeme obľúbenou posýpkou a mľaskáme.