Kategórie
Hlavné jedlá Prílohy Raňajky

Domáce žemle na hamburgery

Hamburgery z grilu priam milujeme a vieme, že obyčajná kaiserka z Billy dokáže chuťový zážitok značne degradovať. No tieto domáce hamburgerové žemličky sú jednoducho fantastické.

Počet porcií: 9 žemličiek po 100 g (v surovom stave)

Potrebujeme:
17 g droždia
35 g kryštálového cukru
250 ml mlieka
250 ml hladkej múky
250 g polohrubej múky
14 g soli
65 g masla
1 vajce do cesta + 1 vajce na potretie
sezam na posypanie

Postup:
Pripravíme si kvások – droždie rozmrvíme, pridáme trošku cukru, zalejeme trochou teplého mlieka a necháme vzísť kvások.
V mise zmiešame múky, zvyšný cukor, soľ, maslo (neroztopené, len zmäknuté), vajce, zvyšné mlieko a kvások.
Vypracujeme hladké cesto a necháme na teplom mieste vykysnúť 1,5 hodiny.
Vykysnuté cesto vyberieme na pracovnú dosku a pripravíme deväť 100-gramových bochníčkov. Pod vlhkou utierkou necháme na plechu vykysnúť 30 minút.
Potrieme rozšľahaným vajcom a príp. posypeme sezamom. Pečieme pri 190°C cca 13 minút.