Kategórie
Cestoviny Hlavné jedlá

Vynikajúce špagety Carbonara

Jedlo, ktoré poznáme z detstva ako špagety so smotanovou omáčkou a šunkou, je v skutočnosti o niečo iné a takto nám chutí viac.
Zároveň sú Carbonara dôvodom, prečo parmezán v chladničke považujem za essential item, podobne ako maslo či mlieko.

Príprava: 15 minút
Počet porcií: 2,5 – 3,5 (my a Miško, príp. 1 hosť)

Potrebujeme:
200 g špagiet
100 g pancetty (slaninky)
2 strúčiky cesnaku, vcelku
50 g parmezánu
50 g pecorina (tvrdého ovčieho syra)
3 vajcia
50 g masla
Čerstvo mleté čierne korenie a soľ

Postup:
Špagety dáme variť do vriacej vody s olivovým olejom a soľou a uvaríme al dente.
Pancettu nakrájame na tenké plátky a tie na kúsky podľa vlastných chuťových preferencií (ja mám rada len malé štvorčeky slaninky). Oba syry nastrúhame najemno a zmiešame ich v miske s rozmiešanými vajíčkami a troškou korenia (časť syrov odložíme na posypanie pri podávaní).
Potom na panvici rozpustíme maslo a osmažíme na ňom pancettu spolu s 2 strukmi cesnaku po dobu cca 5 minút, dokým je slaninka chrumkavá. Cesnak vyberieme, aby neprihorel a nezhorkol. Pancettu potom len prihrievame na slabom ohni, dokým sa uvarí cestovina.
Keď sú špagety uvarené, pomocou kliešťov ich presunieme do panvice a hneď zalejeme vajíčkovou zmesou. Rýchlo odstavíme z ohňa, aby vajíčka obalili špagety, ale nestala sa z nich praženica. Ak sa nám zdá omáčka suchá, pridáme pár lyžíc vody z varenia cestovín.
Pred podávaním posypeme strúhaným parmezánom a troškou mletého korenia.