Kategórie
Polievky

Sedliacka zemiaková polievka

Príprava: 25 minút
Počet porcií: 4 – 6

Potrebujeme:
2 hrste sušených hríbov
2 PL masti
1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
2 PL hladkej múky
1,25 l vývaru
4 zemiaky, nakrájané na kocky
3 mrkvy, nakrájané na kolieska
2 petržleny, nakrájané na kolieska
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
2 strúčiky cesnaku
1 PL sušenej majoránky

Postup:
Hríby dáme do malého hrnčeka, zalejeme vodou a necháme zovrieť. Tekutinu zlejeme, znovu zalejeme 200 ml vody a 5 minút varíme (nič nevylievať!).
V hrnci roztopíme masť a opečieme na nej cibuľu dosklovita. Poprášime múkou a chvíľu miešame, až zápražka zružovie. Zalejeme studeným vývarom, dobre rozmiešame a pridáme zemiaky, mrkvu a petržlen. Potom pridáme hríby aj s vodou, v ktorej sa varili. Varíme cca 20 minút, dokým je zelenina mäkká.
Na konci ochutíme soľou a korením a po odstavení pridáme roztlačený cesnak a majoránku.