Kategórie
Hlavné jedlá Nezaradené

Pizza á la Matúško

Matúšov signature dish, ktorý žne úspech u všetkých ochutnávačov.

Počet porcií: 3 veľké plechy

Potrebujeme:
500 g hladkej múky
1/2 droždia
1 KL soli
1 KL cukru
250 ml vlažnej vody
4 PL olivového oleja
Na oblohu:
200 ml paradajkového pyré (osolené, okorenené, príp. zmiešané s bylinkami)
4 mozzarely
Olivový olej a cesnak na potretie okrajov
Zvyšok podľa chuti

Postup:
Do hladkej múky vyhĺbime jamku, pridáme do nej droždie, cukor a zalejeme vlažnou vodou. Necháme vzísť kvások – trvá to pár minút. Potom pridáme olej a soľ a vypracujeme hladké cesto.
Cesto necháme minimálne 30 minút vykysnúť, ale môžeme ho pripraviť aj vopred a nechať napríklad cez noc vykysnúť v chladničke.
Z tohto množstva vyjdú 3 pizze na celý plech. Pri práci s cestom je dôležité pracovať rýchlo, aby príliš nenakyslo a získali sme pravú, tenkú pizzu. Ozdobíme ju podľa vlastných preferencií – paradajkovým pyré, mozzarelou a obľúbenými mlskami (u nás sú to šunka, salámka, šampióny nakrájané na plátky a kukurica, príp. ananás).
Pečieme pri maximálnej teplote (na našej rúre 250°C) po dobu cca 6 – 8 minút. Po vybratí okraje okamžite potrieme olivovým olejom s dostatočným množstvom pretlačeného cesnaku (kľudne aj 5 strúčikov na tieto 3 pizze). Dobrú chuť!