Kategórie
Koláče & dezerty

Lahodné škoricové slimáky

S kuchynským robotom (nie ručným:)) sa kysnuté cesto robí ľahko a aj preto boli tieto slimačie koláčiky také dobré.

Príprava: 30 minút + kysnutie + 15 minút pečenie

Potrebujeme:
Na cesto:
500 g hladkej múky
200 ml mlieka
80 g masla
70 g práškového cukru
21 g čerstvého droždia
štipku soli
1 KL mletého kardamónu
1 vajce do cesta + 1 vajce na potretie
granulovaný cukor na posypanie
Na náplň:
100 g zmäknutého masla
100 g práškového cukru
2 PL mletej škorice
1 KL mletého kardamónu

Postup:
V hrnčeku prihrejeme mlieko a dáme doň rozpustiť maslo – zmes by mala byť vlažná. Do misky nasypeme múku, naň cukor, rozdrobíme droždie a prilejeme maslovo-mliekovú zmes. Počkáme, kým kvasnice začnú pracovať a objavia sa bublinky. Pridáme soľ, kardamón a vajíčko a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Prikryjeme a necháme kysnúť, dokiaľ cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Na náplň zmiešame maslo s cukrom, škoricou a kardamónom.
Cesto rozvaľkáme na cca 0,5 cm, potrieme náplňou a zrolujeme ako roládu. Nakrájame cik – cak na trojuholníčky vážiace cca 40 – 50 g.
Trojuholníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme granulovaným cukrom a pečieme cca 15 minút pri 220°C.