Kategórie
Polievky

Bryndzový krém a.k.a. demikát

Výstižnejšie pomenovanie ako sedliacka slovenská polievka ma asi nenapadne.

Príprava: 30 minút
Počet porcií: 6

Potrebujeme:
250 g bryndze
200 ml smotany na šľahanie 33%
500 g zemiakov + 1 zemiak na ozdobu
1 PL bravčovej masti
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
Soľ
Mleté čierne korenie
1 bobkový list
1/2 KL mletej rasce
2 KL mletej červenej papriky
0,5 l vývaru
12 plátkov slaniny

Postup:
Na bravčovej masti opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme cesnak, soľ, korenie a rascu a zamiešame. Hrniec odstavíme z ohňa a primiešame červenú papriku, zamiešame, vrátime na oheň a pridáme na menšie kúsky nakrájané zemiaky s bobkovým listom.
Zalejeme vývarom a varíme do zmäknutia zemiakov (cca 20 min). Potom rozdrobíme bryndzu, prilejeme šľahačku a necháme ešte raz prejsť varom. Rozmixujeme ponorným mixérom (alebo necháme celé zemiačiky) a dochutíme soľou a korením.
Podávame s opraženou slaninkou a na kolieska nakrájanými opraženými zemiakmi (čipsy).