Kategórie
Polievky Vianoce

Vianočná kapustnica podľa Vodislavských

Jedna z mojich obľúbených vianočných špecialít, ktorej som sa na food touroch takmer prejedla – ale, našťastie, včas som to zachránila a nechávam si kapustnicu len na špeciálne príležitosti.

Príprava: 4 hodiny
Počet porcií: veľa 🙂

1 kg kyslej kapusty
0,5 l kapustnice
1 l vody
400 g bravčového pliecka
300 g údeného mäsa
Niekoľko zrniek čierneho a nového korenia
2 klinčeky
2 bobkové listy
3 zrnká borievok
2 – 3 strúčiky cesnaku
Postrúhaný muškátový oriešok
Hrsť sušených hríbov
½ PL soli
2 cibule
2 jablká
400 g pikantnej údenej klobásy
1 KL mletej červenej papriky
0,5 l šľahačkovej smotany
1 PL hladkej múky
Trocha cukru

Údené uvaríme v troche studenej vody (na zakrytie mäsa) do zovretia. Prvú vodu vylejeme a hneď dáme variť v druhej vode. Varíme domäkka, minimálne treba však 45 minút, domáce dlhšie. Údené vyberieme a necháme vychladnúť. Do vody, v ktorej sa varilo údené, pridáme poprekrajovanú kyslú kapustu a aj s kapustnicou dáme variť. Pridáme celé pliecko, celé čierne a nové korenie, rascu, klinčeky, bobkový list, borievky, rozotretý cesnak, postrúhaný muškátový oriešok, sušené hríby, soľ, cibuľu a jablká v celku. Jablká neskôr vyberieme, aby sa nerozvarili. Keď kapusta a mäso zmäknú, pridáme celé klobásy a varíme ešte 30 minút. Potom pliecko aj klobásy vyberieme a nakrájame na kúsky aj s vychladnutým údeným. Potom zalejeme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali múku, a necháme prejsť varom. Nakoniec podľa chuti pridáme trochu cukru.