Kategórie
Raňajky

Luxusné raňajky – sendvič Croque Monsieur

Keď sme susedov pozvali na raňajky, rozmýšľali sme nad nejakými menej zvyčajnými raňajkami – a naďabili sme na tento fancy francúzsky sendvič.

Príprava: 30 minút
Počet porcií: 4 (1,5 sendviču na osobu)

Potrebujeme:
12 krajcov svetlého toastového chleba
12 plátkov šunky
2 PL masla + na pomazanie chlebíkov
dijonská horčica na pomazanie chlebíkov
300 g nastrúhaného ementálu
4 PL nastrúhaného parmezánu
2 PL hladkej múky
380 ml mlieka
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok

Postup:
Každý krajec chleba natrieme z oboch strán tenučko maslom a osmažíme na panvici do zlatova. Vnútorné strany každého budúceho sendviču natrieme horčicou, na jeden krajec preložíme dva plátky šunky, posypeme šestinou z 200 g ementálu, priklopíme druhým krajcom a takto pripravené sendviče naložíme do vyššieho pekáča vyloženého papierom na pečenie.
Potom si pripravíme bešamel – na 2 lyžiciach masla na strednom ohni opražíme múku po dobu cca 2 minút. Postupne k nej dolievame všetko mlieko tak, aby nám vznikla hustá omáčka. Odstavíme, primiešame soľ, korenie a muškátový oriešok a napokon parmezán a cca 2 PL ementálu.
Sendviče na pekáči natrieme ochuteným bešamelom, posypeme zvyšným syrom a pečieme pri 180°C cca 5 minút a ďalších 5 minút grilujeme (cieľom je zlatohnedý syr na povrchu).